Bármikor, bárkivel előfordulhat, hogy edzés, vagy mérkőzés alatt sérülést szenved. Vannak olyanok, akik ezeket eddig saját maguk kezelték, de ez most Köller Andrea segítségének köszönhetően megváltozott.

A Dunaújváros PASE labdarúgó csapatának sportigazgatója, Dobos Barna még az áprilisi szülői értekezleten kiemelte, hogy milyen fontos az egyesület számára a sérülések megelőzése, vagy ha az már bekövetkezett, utólagos rehabilitációja. Hogy miért fontos ez? Egyértelműen azért, mert egy ekkora egyesületnek már játékosai egészségi állapotára is kiemelten figyelmet kell fordítania. Fejlődő, igazi nagy közösséggé változott az utóbbi két évben labdarúgó csapatunk, melyet az igazolt játékosok száma is jól mutat. A futballiskolában jelenleg 160, míg az utánpótlás korosztályokban 149 fő van. Közülük 18 fő lány. A felnőtt csapatot 20 fő férfi és 18 fő női játékos alkotja. Az öregfiúkkal együtt így 380 labdarúgója van a Dunaújváros PASE-nak. A labdarúgás oktatása kilenc óvodában és két iskolában tart, amelyek közül ősztől kiemelt szerep jut majd a Gárdonyi Géza és a Vasvári Pál Általános Iskoláknak, ahol a testnevelés órákon, várhatóan heti négy alkalommal lesz labdarúgás oktatás. A rehabilitációs feladatok elvégzésére a DPASE egy fiatal, agilis gyógytornászt, Köller Andreát alkalmazza:

DSCF0897

-A rehabilitáció célja, hogy a sérült játékos minél hamarabb, a lehető legjobb egészségi és erőnléti állapotban térjen vissza csapatába, és egyben megelőzzük az újrasérülés esélyét. A feladatom azért is sokrétű, hiszen minden korosztály, az óvodásoktól a felnőtt csapatig hozzám tartozik. Igazából nincs semmiféle leírás, ami különbséget tenne olyan értelemben, hogy 6, vagy 30 éves sportolóról van szó. A lényeg, hogy a terápia során mindig azt kell figyelembe venni, hogy melyik az a funkció kiesés, melyet a lehetőségeink szerint a legmagasabb szintre újra fel kell építeni. A labdarúgók testük bármelyik területén sérülést szerezhetnek, de ezek közül a legsúlyosabbak az alsó végtag, többek között a térdízületek sérülései, melyeket műtéti úton kell rendbe hozni. Ezen kívül a törések azok, amelyek a leghosszabb felépülési időt veszik igénybe. Ezeknél a mozgáskiesést és az izomerőt kell fejleszteni, csakúgy, mint a rándulásoknál, ficamoknál, izomhúzódásoknál. Szerencsére egyre többen keresnek fel nemcsak a felnőtt, hanem az utánpótlás csapatok játékosai, szülei közül is, hogy megkapják a megfelelő tanácsokat, útmutatásokat. Nagyon jó érzés számomra, hogy pozitívak a visszajelzések. Szükség van arra, hogy ezt a munkát elvégezzem. A feladatom kitölti azt az űrt, amikor még, vagy már nincs szükség orvosra, így szerencsére sokan fordulnak hozzám apró problémákkal is. Erre vagyok itt, és ezeket próbálom megoldani.