A kezdetek

1952-ben alakult meg Sztálin Vasmű Építők néven (később Sztálinvárosi Vasas) az első labdarúgó csapatunk, amelyik egy év múlva be is mutatkozott az első osztályban, majd 1954-ben kiesett, ettől kezdve az első és második osztály között ingázott. 1961-ben vette fel azt a nevet, melyet olyan sokan még a mai napig is használnak, a Dunaújvárosi Kohász SE-t. Sok víz lefolyt a Dunán, az egyik osztályból a másikba került csapatunk, amely 1998-ban, Dunaferr SE néven, új történelmet írt. Ekkor ismét az élvonalba került fel, majd a legsikeresebb pillanat az lett, amikor 2000-ben – Egervári Sándor edző irányítása alatt – bajnok lett. Egy év múlva a második helyet sikerült kiharcolni, majd 2002-ben kupadöntőt is játszhatott csapatunk. Az ezt követő évben azonban óriási változás történt, mely mindenkit sokként ért, hiszen a Dunaferr 2003-ban kiesett az élvonalból. A folytatás, bármennyire is szerették volna azt az akkori tulajdonosok, nem sikerült, hiszen nem tudtunk visszatérni a legjobbak közé. A 2007/2008-as bajnokságban újabb pénzügyi problémák léptek fel, de akkor sikerült megmenteni a csapatot, amely a 2008/2009-es bajnokságot is a másodosztályban kezdte. A 2008/2009 bajnokság azonban gyászbetűkkel került a történelemkönyvbe, hiszen a csapat visszalépett, így a klub nem lépett pályára a további mérkőzéseken.

DPASE: új fejezet a dunaújvárosi foci történetében

A 2008-2009-es idényben sokan úgy gondolták, hogy lezárul Dunaújváros labdarúgásának története, hiszen akkor a csapat vezetősége úgy döntött, hogy visszalépteti együttesét a bajnokságtól, ezzel megszűnik a felnőtt labdarúgás. Ez azonban, mint most már tudjuk, nem a vége, hanem a kezdete volt egy új sikertörténetnek.

2012-ben új vezetőség állt fel

2012-ben teljesen más elképzelésekkel, profi gondolkodásmóddal felvértezve, új vezetőség irányításával állt fel a Dunaújváros PASE. A klubot – Vígh György személyében – elnök, valamint vele együtt kilenc főből álló elnökség vezeti.

vighgyorgy

Elnökségi tagok: Hingyi László, Gombos István, Molnár István , Lehóczki Ádám, Sztanó Miklós, Prinz Attila, Dobos Barna.

Az elnökségen belül négy kiemelt területet alakítottak ki, melyeket négy tag, Sztanó Miklós,  Prinz Attila és Dobos Barna felügyel.

Az egyik legfontosabb feladat az utánpótlás bázis szélesítése volt, mely munkához 2012. év januárjában fogott neki az új klub. Mára elmondható, hogy hogy jelenleg 387 fő játékossal rendelkezik az egyesület. Ebből a futball iskola növendékei 147-en vannak, az utánpótlás játékosok 145 fiú és 22 lány, vagyis összesen 167 fő. A felnőtt férfi csapat létszáma 20 fő, míg a felnőtt női csapatban szintén 20 fő az igazolt játékosok száma. Az öregfiúk 33-an vannak, ez adja meg az összesen 387 főt.

bozsikpalhalma2

Az intézményi programban, melyben kilenc óvoda (Aprók Háza Tagóvoda, Aranyalma Tagóvoda, Bóbita Tagóvoda, Csillagvirág Tagóvoda, Duna-parti Tagóvoda, Margaréta Tagóvoda, Napsugár Tagóvoda, Szivárvány Tagóvoda, Zalka Máté utcai Tagóvoda, összesen 106 fővel) és két általános iskola (Gárdonyi Géza Általános Iskola, Vasvári Pál Általános Iskola) vesz részt.

Női szakág története

1998-tól kezdődően a megalakult Pálhalma Agrospeciál Sportegyesület a nők számára is sportolási lehetőséget biztosított. 1999-től 2002-ig kispályás tornákon szerepeltek, de ahogy tovább fejlődött a csapat, más bajnokság küzdelmeihez is csatlakoztak a hölgyek. Így 2003-ban a nyújtott pályás bajnokság II. helyét harcolták ki, majd 2003 és 2008 között az NB II-ben szerepeltek. 2004-ben az utánpótlást nevelés fontossága miatt megalakult az U15-ös csapat is, majd 2008-tól napjainkig a megyei bajnokságban játszanak a lányok.