Zsótér jó teljesítményt nyújtott, de a győzelemhez ez kevés lett.

zsoter_valogatott_foto_takacs_jozsef

Peches döntetlent játszott az első Eb-selejtezőn az U19-es magyar válogatott a korosztályos Európa-bajnoki selejtező 4. csoportjának első fordulójában.

Magyarország–Azerbajdzsán 1–1 (1–0)

Nagy megtiszteltetés érte Dunaújvárost, hiszen a tavalyi Magyarország-Németország válogatott összecsapás sikeres megrendezése után ismét nemzetközi mérkőzéseknek adhat, adhatott otthont. A négycsapatos – Szlovákia, Szlovénia, Azerbajdzsán és Magyarország – Eb-selejtező minitorna első játéknapján Azerbajdzsán U19-es együttese volt a mieink ellenfele. A mérkőzés izgalmát az is fokozta, hogy a Dunaújváros csapatának középpályása, Zsótér Donát is magára húzhatta a címerest mezt, aki a kezdőcsapatban kapott lehetőséget.Jól kezdett a magyar válogatott. A fiatalok gyorsan magukhoz ragadták a kezdeményezést, melyet a jelentős labdabirtokolási fölény is mutatott, miközben az azeri válogatott kizárólag a védekezésre koncentrált. Az első igazi helyzetre így is sokat kellett várni, mivel a magyar támadásokban nem volt meg az igazi átütő erő. A legkecsegtetőbb lehetőség Balogh Norbert sarkazása után született meg, amely után a vendégek kapusa nagyot védett. A 37. percben a labdabirtoklási fölény góllá érett. A Dunaújváros fiatal labdarúgója, Zsótér Donát futotta le a védőit a baloldalon, akinek hajszálpontos beadása után a jobb oldalról érkező Polgár Kristóf okosan, a kapus fölött fejelt a kapuba (1-0). A magyarok fölénye a folytatásban is meg volt ugyan, de átütő erő nem volt a játékban. A második félidőt valamivel nagyobb iramban kezdték a mieink. Több lehetőséget is ki tudtak alakítani, melyek közül Zsótéré volt az egyik. Donát kitűnően tört be az azeri védők között a tizenhatoson belülre, majd lövéshez is jutott, de Sahin vetődve védeni tudott. A legnagyobb lehetőséget a csereként beállt Sallai Roland harcolta ki, de a 16 méterről leadott lövését óriási bravúrral a lécre ütötte a kapus. Ami az egyik oldalon kimaradt, az a másikon gól lett. Mégpedig a semmiből. A 84. percben szabadrúgáshoz jutottak a vendégek. Nasirov az alapvonaltól legalább 35 méterre készítette le a labdát, amelyet nem túl nagy meggyőződéssel lőtt kapura. Ivancsics Alex is hasonlóan gondolkodhatott, aki nemhogy letérdelt volna, ahogyan azt ilyenkor taníthatják, hanem állva maradt, így a kapu felé csorgó labda átvánszorgott a lábai között (1-1). A kötényben kapott potya után az sem segített a válogatotton, hogy a találkozó egyik legjobbja, Zsótér egy labdára tartó párharc után túlságosan erélyesen lépett oda a védője elé, melyet a játékvezető piros lappal „jutalmazott”. A mieink így döntetlennel kezdték az Eb-selejtező tornát. A csoport másik mérkőzésén – Tatabányán – a 80 percen keresztül emberhátrányban játszó szlovákok 2-1-re legyőzték Szlovénia korosztályos együttesét. A magyarok legközelebb pont őket fogadják majd Dunaújvárosban. A találkozóra november 15-én, szombaton kerül sor. Az összecsapás megtekintése ingyenes.

Így látta:

Pisont István (szövetségi kapitány, Magyarország): – Az első félidőben egy masszív, zárt védekezést próbáltunk kellő türelemmel feltörni, de nem sikerült úgy megbontani az azeri védelmet, ahogy szerettük volna. Sajnos kevés volt az átütőerő a játékunkban. A fordulást követően nyíltabb lett a játék, az azeriek bátrabban jöttek ki a védekezésből, de ezt nem tudtuk kihasználni. Nem sikerült megszereznünk a második gólt, mely a végén megbosszulta magát. A hátra lévő két mérkőzésen győznünk kell.
U19-Es Európa-bajnoki selejtező 4. csoport, 1. forduló

Magyarország–Azerbajdzsán 1–1 (1–0)
Dunaújváros, 500
 néző. Vezette: Beaton (skót) (Stewart – skót, Morhaim – izraeli)

Magyarország: Ivancsics Alex – Polgár Kristóf, Lenzsér Bence, Nagy Ádám, Talabér Attila – Vida Máté, Tóth Martin (Takács Krisztofer a 84. percben), Rácz Barnabás (Jancsó András a 79. percben) – Grabant Bence (Sallai Roland a 63. percben), Balogh Norbert, Zsótér Donát. Szövetségi edző: Pisont István.

Azerbajdzsán: Sahin Tolga– Agaverdiev Renat, Mustafazade Bahlul, Khakimov Yusup, Safarzade Ilyas– Zamanov Emin, Nahavandi Mansur (Agaragimov Vadim a 46. percben) – Muradbayli Fahmin, Nasirov Budag, Madatov Mahir (Sulejmanov Elnur a 91. percben) – Jafarov Elnur (Kama Benhur a 62. percben). Szövetségi edző: Nicolai Adam