A Dunaújváros PASE futball iskolájának U8-as és U9-es csapatainak edzője, Dobos László szerint ebben a korban a legfontosabb a játék megszerettetése, valamint a kornak megfelelő technikák elsajátítása.

– Az értékelést kezdjük a kiesebbekkel. Hogyan látod az ő eddigi munkájukat?

????????

– Nagyon ígéretes korosztálynak tartom őket, akik szerencsére sokan is, összesen 28-an vannak, így lesz miből építkeznie az egyesületnek a következő években. Aminek kifejezetten örülök, hogy közöttük lányok is vannak. Nagyon lelkesek, ügyesek, mely az edzések látogatottságán is látszik, hiszen csak azok szoktak hiányozni, akik betegen nyomják otthon az ágyat. Velük két csoportban dolgozunk Pap Istvánnal közösen. Nagy öröm, hogy ilyen aktívak a gyerekek, hiszen csak így tudunk mi is hatékonyan feladatot végezni. Ebben a korosztályban sikerült megtalálnunk a közös hangot, mely az edzések hangulatán is látszik. Ők is érzik magukon a fejlődést, és ebből fakadóan olyan motivációval érkeznek hozzánk, amely elősegíti a továbbhaladást. Maximálisan elégedett vagyok velük.

– Mint edző, milyen feladatot tartasz a legfontosabbnak? A játék szeretetén, vagy az alaptechnikák megtanításán van a hangsúly?

– Mindkettő nagyon fontos, hiszen már ebben a korban le kell fektetnünk azokat a technikai dolgokat, melyekre a későbbiekben építeni tudunk majd. Nyílván a játékos edzésformát meg kell tartani, mivel olyan korú gyerekekről beszélünk, akiknél ez kiemelten fontos. Mindemellett a korosztálynak megfelelő technikai elemeket meg kell tanítanunk számukra, amelyeknek a fejekben úgy meg kell ragadni, hogy az utánunk jövő kolléga számára ez ne jelentsen plusz munkát.????????

– Mindkét korosztállyal a Bozsik Programban játszotok. Hogyan láttad ez alapján a pályán mutatott játékot?

– Az U8-as csapat egy évvel idősebbekkel szerepel, de egyébként sem kell ezekben a korosztályokban a túlzott eredményességről beszélni. Már az is nagyszerű, hogy az edzéseken begyakoroltakat ezeken a meccseken viszontlátjuk.

– Kik azok, akik ennek a csapatnak a húzóemberei?

– Nagyon sok játékost említhetnék, hiszen legalább tíz-tizennégy olyan gyermek van köztük, akik az év labdarúgójának járó díjat megkaphatták volna, de csak egyet lehetett akkor választani. Ők szinte egy kategóriába tartoznak. Közülük mégis Kanalas Attila, Dorony Bertalan, Kovács Martin és Fábián Virág azok, akik kiemelkedő teljesítményt nyújtottak.

– Nézzük az U9-es korosztályt.????????

– Ebben a csapatban is sokan, összesen 20-an vagyunk. Tizenkettővel kezdtük, így nagyon örülök annak, hogy még 8-an csatlakoztak hozzánk. Ebből fakadóan vegyes a kép, hiszen az újonnan csatlakozóknál egy kisebb lemaradás észlelhető a régebbi játékosokkal szemben. Így az a legfontosabb feladatom, hogy ők mindenben utolérjék társaikat. Ez nem egyszerű feladat, de szép kihívásnak tekintem. Most már örömmel mondhatom, hogy itt is van 12-14 gyerekünk, akik ebben a korosztályban meghatározóak lehetnek városunk körzetében. Ez a Bozsik Program összecsapásain is látható, amikor a környékbeli csapatok ellen játszunk. Itt már maximálisan visszaköszönnek azok, melyeket az edzéseken gyakorolunk. Ez természetes is, hiszen vannak olyanok közöttük, akik 3, vagy 2 éve játszanak. Ők már érettebb formában, nem egyénieskedve, hanem csapatként próbálnak játszani. Közülük talán Törő Ádám, Kozma Milán, Kovács Adorján azok, akik kiemelkedően végezték a munkájukat, de itt is legalább 12-en vannak, akik szépen dolgoztak.

– A következő időszakban mit vársz a csapatoktól?

– Elsősorban még nagyobb fegyelmet, hiszen az értékes munka ebből indul, valamint azt szeretném látni, hogy közülük többen is érett labdarúgókká válnak.