A Dunaújváros PASE futball iskolájának U12-es csapatának edzője, Dudás Péter látja a fejlődést játékosain, de az újévben mindenképpen jobb hozzáállást vár el tanítványaitól.

labda23JPG

– Az értékelést kezdjük a 2014-es évben elvégzett munka értékelésével.

– Mi is a Bozsik programban mérettetjük meg magunkat, melyeken azért meglátszanak a hiányosságok. Az elején csalódott voltam, de úgy érzem, hogy most jó úton haladunk. A fiúk jól állnak hozzá a munkához, és ha lassan is, de fejlődnek. Még rengeteg munka vár rájuk azért, hogy elérjék azt az elvárható szintet, amelyet ennek a korosztálynak tudnia kell. Ezek a hiányosságok főként az alapvető technikában mutatkoznak meg. Sajnos a fiúk nem tudnak kellőképpen rúgni, passzolni, labdát átvenni. Jelenleg is kőkeményen dolgozunk, hogy ezekben fejlődjenek.

– Hogyan állnak hozzá a munkához a fiúk?

– Az elején sajnos magatartásbeli problémákkal küszködtem. Mostanra ez rengeteget változott. Igénylik a fiúk sok és változatos munkát, hiszen a több éves lemaradást kell behozniuk. Az elején nagyon sokan voltunk, így Gyalus Zoltán kollégámnak az ügyesebbek közül átadtam néhány játékost. Az elsődleges feladat a „gyengébbek” felzárkóztatása volt, hogy mostanra már a nehezebb feladatok is elvégezhetőek lehessenek. De természetesen azért öröm is akadt. Decemberre lemorzsolódtak azok, akiken látszott, hogy nem gondolták komolyan a labdarúgást, és csupán a mozgás kedvéért jártak az edzésekre. Így az év végére már összeállt az a dolgozni akaró gárda, akik mostanra csapatként gondolkodnak. Az életkori sajátosságból akadó problémák így is előjönnek, de ez nem akkora probléma már.

– Miben várod a fejlődést?

– Főként a rúgás technikáját kell elsajátítani. Ezért még házi feladatot is adok a fiúknak, hogy az edzéseken kívül is gyakoroljanak. Az azonban látszik, hogy ez nem teher, hanem öröm számukra.

– Van-e olyan játékosod, akiket kiemelnél a többiek közül?

– Igen. Egyértelműen Fábián Imrét. Ő megérdemelten kapta meg az év játékosa díjat is. A hozzáállása példamutató. Mind fejben, mind magatartásban példa lehet a korosztálya számára. Soha nem beszél vissza, minden feladatot teljesít. Bízom abban, hogy a többiek is csatlakoznak hozzá a 2015-ös évben.