A Dunaújváros PASE futball iskolájának U11-es csapatának edzője,

Balogh Zsolt

az utóbbi hónapokban folyamatosan látja a fejlődést játékosain.

labdák3

– A csapatom az elmúlt hónapokban óriási változáson ment át. A gyerekeket nyáron vettem át, és bizony az elején akadtak problémák. Ezek a lemaradások főként technikai, erőnléti és taktikai hiányosságok voltak. Az utóbbi hónapokban végzett kemény munka, amely már a Bozsik mérkőzéseken és az egyéb tornákon is meglátszott, hiszen azokon jól szerepeltek a fiúk, nem csak az eredményességben, hanem a mutatott játékban is meglátszott. Ez azt jelenti, hogy a csapat kombinatív, egymást segítő játékot játszott. Jelenleg egy tizennyolc fős kerettel – két kapus és tizenhat mezőnyjátékos – dolgozom, amely létszám szerintem ideális. Az edzések látogatottságára nem lehet panaszom – tizennégy, tizenöt gyerek mindig részt vesz az edzéseken, és kizárólag a betegek szoktak hiányozni – még akkor sem, ha ezek többnyire nem teremben, hanem a szabadban zajlanak. Ezt mind a gyerekeknek, mind a szülőknek meg kell, meg kellett szokniuk. A különbség az, hogy most jobban fel kell öltöznünk.

– Miben kell, hogy fejlődjön a csapat?

– Szerintem mindenben. Most elindultunk egy megtervezett úton, ami a kombinatív, passzolós játékra alapoz, amelyhez főként gondolkodásban kell változniuk a gyerekeknek. Miután ezt megértették és elsajátították, akkor az az önbizalmukon is látszani fog. Javítani kell a passzok pontosságán, az átvételek minőségén.

– Vannak-e olyan játékosok, akiket ki lehet emelni a többiek közül?

– A megismerkedés után, vagyis egy hónapi munka után már lehetett látni, hogy kik azok, akik jelenleg előrébb járnak társaiknál. Ez alapján úgy látom, hogy van két-három tehetséges játékosom, akikből lehet majd akár NB I-es labdarúgó is. De mindenképpen rengeteget kell még dolgozniuk, hogy ez így legyen. Változni kell egyeseknél mentalitásban, de a technikai tudásban is. Ennek alapján kiemelhetem az év játékosa díjat is megkapó Németh Kristófot, aki rengeteget változott az utóbbi hónapokban. De csapatkapitányunk, Benedeczki Máté is szépen dolgozik. Bízom abban, hogy ők továbbra is húzóemberei lesznek a csapatnak, és természetesen azt szeretném, ha minél több nevet tudnék kiemelni a 2015-ös év végén.