Jön a harmadik mérkőzés!

08.02.2015 «Шахтер» (Казахстан) – «Дунауйварош ПАСЕ» (Венгрия)

287344182

 

A Kazah labdarúgó-bajnokság élvonalának tagja 1992-es indulása óta a Sahtyor Karagandi (Karagandi Bányászok), akik a szovjet-éra idejében két alkalommal nyerték meg a kazah nemzeti bajnokságot.

Karaganda városában 1958-ban alapítottak labdarúgócsapatot a helyi bányászok. A Szovjetúnió akkori rendszerének megfelelően a másodvonalba (B-osztály) nyert besorolást. Előbb a 13., majd a 11., végül a 12. helyen végzett. Amikor Moszkvában átszervezték a labdarúgó-bajnokságot, a Sahtyor a harmadosztály köztársasági csoportjába került.

kazak

Az első nagy sikert ez a változás hozta meg, hiszen 1962-es köztársasági döntőben legyőzte a belorusz Lokomotyiv Gomelt, így az átalakuló szovjet másodosztályba lépett, ahol 1973-ig szerepelt.

A fokozatosan a középvonal helyeit ostromló bányászcsapat 2006-ban az Intertotó-kupa keretein belül lépett ki az európai kupák színpadára. A minszki traktorgyári csapat, az MTZ-RIPA ellen hazai pályán 5–1-es, súlyos vereséget szenvedett, gyógyírt a fehérorosz fővárosban elért 3–1-es győzelem sem nyújtott, a Sahtyor 6–4-es összesítésben elbúcsúzott a kupától.

karagandi 2

2007-ben újfent a bronzérmesként zárt a bajnokságban, így a 2008-2009-es UEFA-kupa selejtezőiben vett részt. A sorsolás a magyar Debreceni VSC-t sodorta a bányászcsapat útjába, és a hazai mérkőzés 1–1-es döntetlenjét egy izgalmas visszavágó követte, melyen a Sahtyor 1–0-s vereséget szenvedett ugyan, de emelt fővel búcsúzhatott az európai labdarúgóélet vérkeringésétől.

A Kazah Labdarúgó Szövetség 2008. szeptember 18-án bejelentette, hogy „bundázás” kizárja a bajnokságból a Vosztok és a Sahtyor csapatát, a klubvezetőket és edzőket pedig 60 hónapra eltiltotta minden labdarúgással kapcsolatos aktivitástól. A bányászcsapat megóvta a döntést, a szövetség pedig felülbírálta azt. A Sahtyortól végül 9 pontot vontak le, de nem zárták ki a bajnokságból. Az érintett mérkőzés eredményét törölték, a Vosztok csapatának hátralevő mérkőzéseit 3–0-s gólaránnyal az ellenfelek kapták.

karagandi

A Kazah bajnokságban 22 mérkőzés után a 4. helyet foglalják el az eddig megszerzett 36 pontjukkal. 11-szer győztesen, 8-szor vesztesen és 3-szor pontosztozkodás fejében hagyták el a pályát. 33 gólt szereztek eddig a 27 kapott ellenében.

A Dunaújváros PASE ellen február 8-án a Törökországi Antalyában lépnek pályára.