Nem elég jó futballistának lenni

 

Jakab Elek vezetőedző az eredményességgel elégedett, de véleménye szerint van még mit tanulniuk játékosainak.

jakab

 

– Ha volna abszolút érték a futballban, akkor az eredmények alapján igen elégedettek lehetnénk – értékelte a tavaszi meccseket Jakab Elek vezetőedző -, azonban játékosaimnak még sokat kell fejlődniük ahhoz, hogy magasabb osztályba tudjanak lépni. Az azonban nagy öröm, hogy az őszi önmagukhoz képest nagyon sokat fejlődtek a fiúk, mely most eredményességben is megmutatkozik. Ezt támasztják alá a tavaszi eredmények. Ez komoly előrelépés ahhoz mérten, hogy tavaly nyáron jutottunk fel az első osztályba.

– Van-e, vannak-e olyan játékosok, akik vezéregyéniségei a csapatnak?

– Igen, de én máshogy értékelek. Mindenkit önmagához mérek, hiszen az, hogy ki játszik egy meccsen jobban a többinél, az egy jelenség. Igazából az számít, hogy egy játékos önmagához képest, egy adott időszakot megfigyelve, mennyit fejlődik. Nyílván a csapatkapitányt, Fridrich Dávidot az egyéni adottságai kiemelik a többiek közül, ugyanakkor elég hullámzó a teljesítménye. Ez egy mérkőzésen belül, és egyik meccsről a másikra is igaz. Nyílván ez sok mindennel magyarázható. Az életmód, a tanulás, a futball, a táplálkozás, szóval sok minden közrejátszik abban, hogy a formájuk mennyire tud egységes lenni. Ezek a fiatalok nem egy olyan klub modellből jöttek, ahol felépítették volna őket. Ilyen értelemben is rendkívül sokat fejlődtek. Többen vannak, így Oroszi Krisztián és Fridrich Dávid is, akik közel kerülhetnek az első csapathoz. Nagyon sokat fejlődött a tavaly nyáron ide került Lajos Lóránd, aki figyelemre méltó teljesítményt tud nyújtani egyik hétről a másikra. Azonban náluk is vannak hullámvölgyek. Nem véletlenül említettem az életmódot, hiszen ott látok problémákat, és ez szorosan összefügg a futballpályán nyújtott teljesítménnyel. A helyes táplálkozás, a pihenés és az edzés egységét kell megteremteni a mindennapokban. Ehhez szükséges a megfelelő mentális rendezettség. Ha ezek közül az egyik nincs rendben, akkor az egyből meglátszik az összes többi faktoron, és a teljesítményen is. Az új játékosok közül Tamaskó Ádám szépen teljesít, bár komoly sérülése volt, de Rosta Levente is többször figyelemre méltó teljesítményt nyújtott.

fridrichrostalajoslorand

– Miben kell előrelépnie a csapatnak?

– A csapatjátékról, a taktikai mozgásokról kezdetleges tudással rendelkeznek a játékosok. Van egy játékrendszer, amit többé kevésbé jól tudunk játszani. A tél folyamán elkezdtünk egy másikat, a három védős játékot. Ha ezekben a játékrendszer alkalmazásokban fejlődnének, szélesebb lenne a repertoárjuk, hiszen többféle dolgot tudnának megcsinálni.

– Mit vár el eredményességben a folytatásról?

– Szerintem hasonlóan fogunk szerepelni, mint eddig. Ehhez az kell, hogy a jobb eredmények ne zavarják meg a fejeket. Hogyha mindenki ugyan ilyen alázattal, tisztességgel és odafigyeléssel dolgozik, akkor maradnak a szép eredmények. Nyílván lesznek még olyan meccsek, amikor nem tudunk nyerni, vagy esetleg vereséget szenvedünk. De nem ez, hanem az egyéni fejlődés számít. A Debrecen, a Puskás Akadémia olyan csapatok, amelyek nívót jelentenek. Ha velük partiban tudunk lenni, az már valami. Nem számszerű eredményben kell gondolkodnunk, hanem abban, hogy elérünk-e az ő szintjüket. Ha kiegyenlített játék után kikapunk, az az utánpótlás futballban nem olyan nagy tragédia. Nyílván ez a felnőtt labdarúgásban már nem így van. A fiataloknak a versenyek során meg kell tanulniuk, hogyan kell nyerni. Amikor nyerni kell, nem elég „csak” jól játszani, hanem mindenáron nyerni kell. Az első csapatnál heroikus küzdelem folyik a bennmaradásért, és ott is látszik, hogy nem az számít, hogy jól játszottunk, vagy rosszul, hanem az, hogy győzünk, vagy kikapunk. Ez rendkívül nehéz dolog. Ez az a mentalítás rész, amit hozzá kell tanulni a futballhoz. Nem elég jó futballistának lenni, hanem olyan versenyzővé kell válni, aki megtanulja ezeket a szakmabeli dolgokat.

 

Jakab Elek együttese következő mérkőzését hazai pályán, március 28-án 12 órakor játssza a Puskás Akadémia ellen. Aki teheti, szurkoljon a helyszínen a Dunaújváros csapatának!