Tizenkét edző, köztük Dobos Barna ügyvezető igazgatónk vette át Vági Mártontól, az MLSZ főtitkárától és Berzi Sándortól, az MLSZ alelnökétől UEFA Pro-licencét Telkiben.

barna címlapra

Az UEFA Pro-licencesek névsora: Dárdai Pál, Dobos Barna, Feczkó Tamás, Fórián Zsolt, Korolovszky György, Liszkay Dezső, Nikandish Hossein, Pacsi Bálint, Romanek János, Sallói István, Sárai György, Tóth Csaba.

fotó1

Dobos Barna szerint sokat tanultak a kurzuson, de erős barátságok is szövődtek a hallgatók között:

– Ez a másfél év lehetőséget adott arra, hogy a társaság összecsiszolódjon, melyek nem csak a tanóráknak, hanem a külföldi tanulmányutaknak is köszönhető. A legérdekesebbek is ezek az utak voltak, melyek közül kiemelkedett látogatásunk az UEFA székhelyére, Nyonba, ahol több ország, így Törökország, Izrael, valamint Wales Pro-licences edzőivel közösen vettünk részt egy rendkívül jó szakmai héten. Ezen kívül Berlinbe látogattunk Dárdai Pál csapatához, a Hertához, ahol betekintést kaphattunk a klub felépítésébe, működésébe.

–  Az UEFA Pro-licenc átvételével véget ért a tanulás hosszú időszaka?

– A Pro-licenc megszerzése egy hosszú, nyolc-tíz éven át tartó tanulás befejezése volt. Azonban hiába van a kezünkben a legmagasabb edzői minősítés, a tanulási folyamat ezzel nem ér véget. Ahogyan a labdarúgás is folyamatosan változik, úgy kell az edzőknek is fejlődniük. Napra késznek kell lennünk ahhoz, hogy lépést tudjunk tartani a változásokkal. Mindenkinek megállás nélkül képeznie kell magát, hiszen aki nem így tesz, az hamar lemarad a többiek mögött.

– Milyen segítséget kaptok ezt követően ehhez?

– Az elmúlt időszakban nagyon sok információhoz jutottunk a hazai és külföldi szakemberek előadásaiból. Az MLSZ edzőképző rendszerén keresztül kérhetünk információkat, akik folyamatosan biztosítanak továbbképzéseket. Részt vehetünk előadásokon, konferenciákon, rendezvényeken, melyek nagyban elősegítik szakmai fejlődésünket.