12 csapatos NB I és 16 csapatos másodosztály a 2015/16-os szezonban

MLSZ _logo_P485_P355_P117

A Magyar Labdarúgó Szövetség elnöksége hétfőn tartotta soros ülését.

Az elnökség korábbi döntése szerint a licencadó folyamat lezárásával véglegessé vált, hogy az OTP Bank Liga 2015/16-os első osztályú bajnokság 12 csapattal indul útjára. A bajnokság végén az utolsó két helyezett csapat kiesik a másodosztályba. A lebonyolítás a csapatok véleményének ismeretében 3×11 forduló lesz. Eszerint az első két körben oda-vissza mérkőző csapatok a harmadik körben úgy játszanak, hogy az előző bajnokság első hat helyezettje lesz hatszor pályaválasztó, míg a 7-10. helyezett, valamint a két újonc öt alkalommal.

Az NB I-es csapatok jogosultak tartalékcsapatot indítani az NB III-ban. A csapatok többsége él ezzel a lehetőséggel, ezért az NB III-as bajnokság három 20 csapatos csoportban zajlik jövőre. Emlékezetes, hogy az NB I-esek második csapata – amelyben legfeljebb három 23 év feletti játékos lehet, – nem juthatnak fel a másodosztályba, de gyenge szereplés esetén kieshetnek a megye I-be. Az első osztály küzdelmei július 17-én indulnak, és a jövő nyári Eb-döntő miatt május 8-án zárulnak. Az NB II-es és az NB III-as bajnokság augusztus 3-án rajtol.

Az NB II-es bajnokság is 16 csapattal indul. Ennek érdekében szükség lesz feltöltésre, amelyről a Versenyigazgatóság jogosult dönteni a Versenyszabályzat előírásának megfelelően. A bajnokság végén az első két helyezett jut fel az élvonalba, míg az utolsó kettő  az NB III-ba esik ki, ahonnan 6 csapat jut majd fel a második ligába. Ennek köszönhetően 2016/17-ben 20 csapatos lesz az NB II.

A Versenyszabályzat módosítása szerint a férfi felnőtt nagypályás NB I-es és NB II-es kluboknál legkésőbb jövő nyártól el kell választani a felnőtt csapatot működtető sportszervezetet az utánpótlást működtető sportszervezettől.

Az elnökség meghallgatta a Nemzeti Stadionfejlesztési  Program előrehaladásáról szóló jelentést. A beszámoló szerint jó ütemben haladnak a munkálatok, ugyanakkor a bajnokságok minél zavarmentesebb lebonyolítása érdekében komoly feladat az egyes stadionok fejlesztési feladatainak összehangolása. Jó ütemben haladnak a hét pályát magában foglaló Dél-Pesti (Honvéd) Akadémia munkálatai, melynek  átadása  2016 őszére várható, csakúgy, mint a szombathelyi Nyugat-Magyarországi (Illés) Akadémia, amely hat pályával áll majd az utánpótlás-nevelés szolgálatában.

Az elnökség meghallgatta Szalai László beszámolóját az edzőképzés átalakításának aktuális kérdéseiről. Az eredmények nyugtázása mellett számos új elképzelés között az elnökség döntése alapján a jövő évtől új képzési program indul az amatőr felnőtt csapatoknál dolgozó szakemberek számára (az új program elnevezése MLSZ Amatőr C licenc). Ezzel az edzői struktúra minden területén elindul az edzőképzési program.

forrás mlsz.hu