Szlovákiában, az 1. Biopulse Nádszeg Kupán szerepelt a Dunaújváros PASE U19-es korosztálya.

foci2 net

 

A Jakab Elek és Viktor Ferenc vezette csapat céljai között szerepelt, hogy megméressék magukat a nemzetközi mezőnyben, felmérjék, hogy a felkészülés ezen szakaszában hol tartanak, valamint olyan kapcsolatot alakítsanak ki a felvidéki magyarság együtteseivel, amely hosszú távú szakmai együttműködést készít elő. Azt, hogy ezeknek mennyire sikerült eleget tenni, Jakab Elektől tudtam meg:

– Nagyon színvonalas tornán vettünk részt. A Vágsellye visszalépése miatt – mivel mi 22 fővel indultunk útnak – két 11 fős csapatot alakítunk ki, így lehetőségünk volt a fiúk számára a lehető legtöbb játéklehetőséget biztosítanunk, akik minden meccsüket cserék nélkül játszották végig. Ez szakmailag kitűnő lehetőséget adott nekünk, edzők számára arra, hogy felmérjük, hol is tartunk jelenleg, és miben kell a jövőben fejlődnünk. Az kitűnt, hogy a Komárno, akiknek korosztályos válogatottjai is vannak előrébb jár, mint mi, de csupán ők voltak azok, akik le tudtak bennünket győzni, bár a vezetés ellenük is a kezünkben volt. Végül a harmadik helyen zártuk a tornát.

u19

– Milyen tapasztalatokat szűrtél le a látottakból?

– Vannak tehetséges játékosaink, akik a bajnokságban meghatározóink lehetnek majd, de sajnos látszik az a lemaradás, amely egészen a 10-11 éves korukra nyúlik vissza. Így tehát technikailag, taktikailag, de főként mentálisan kell fejlesztenünk a csapatot ahhoz, hogy a hazai bajnokságban elérjük a célunkat, amely csakis a feljutás lehet. Tavaly, az U21-es együttesnél már átéltünk hasonló problémákat, de akkor a fiúk megértették, hogy ahhoz, hogy jó futballista váljék belőlük, nagyon fontos, hogy a hétköznapjaikat ennek a célnak alárendelve éljék. Tudniuk kell, hogy csak akkor lesz belőlük jó játékos, ha nem a hétköznapinak mondott fiatalok szokásos életét élik. Ahhoz, hogy jó játékosok legyenek, kiemelten fontos számunkra az ehhez szükséges életmód kialakítása, a tanulás fontosságának megértése, valamint a kellő motiváció. A fiúk tehetsége megvan, de most fel kell számolnunk a felmért gyengeségeket ahhoz, hogy a jövőben sikeresek legyünk.