Sallói István, csapatunk sportigazgatója nyilatkozott honlapunknak az átigazolási időszak lezárulását követően. Mint azt megtudtuk, a legfontosabb feladatok egyike a stabil gazdasági háttér kialakítása, amely befolyásolja az átigazolásokat is, de a hosszú távú célt is, vagyis azt, hogy az utánpótlás nevelés számára éveken keresztül biztonságot nyújtson.

sallói

Forrás: Dunaújváros Közéleti Hetilap. Sándor Judit fotója.

– Ideérkezésem után megismerkedtem az egyesülettel, annak játékosaival, gazdasági lehetőségeivel. Munkám legfontosabb eleme, hogy a játékosállományt a klub hosszú távú céljaihoz igazítsam. Az előző évi, első osztályú csapathoz képest jelentősen átalakult az együttes. Többen távoztak, közben azok tértek vissza, akik alacsonyabb osztályban játszottak. Őket a felkészülési mérkőzéseken feltérképeztük. A keret sajnos lassan állt össze, melyet meghatározó játékosaink, így Csehi Tamás és Eppel Márton sérülése is hátráltatott. Emellett kiemelt feladat, hogy az NB I-ből történő kiesést követő sokkból kimozdítsuk a futballistáinkat, vezetőket, szurkolókat egyaránt. Arculatunkban meghatározó az MLSZ új játékos politikájának betartása, ami a fiatal szabályról – ami még az utolsó pillanatban is módosult – és a kizárólag magyar játékosokat foglalkoztató felfogáson, támogatási rendszeren alapul. Ezen feladatoknak történő megfelelésünk komoly célunk, aminek úgy kell megtörténnie, hogy az ne menjen az eredményesség rovására. Ez igen komoly szakmai kihívást jelent a szakmai stáb részére. Bízom abban, hogy az átigazolási időszak lezárulta után a játékosok kizárólag a feladatukra koncentrálnak majd, amely eredményességgel is párosul.

– Az előbb említett feladatok mellett a gazdasági stabilitásra is fokozottan kell figyelni. Ez hogyan alakul csapatunknál?

– Az első osztállyal szemben teljesen átalakultak a gazdasági lehetőségeink. Nekünk az az érdekünk, hogy olyan játékosok alkossák a keretet, akikkel hosszú távon gondolkodhatunk, így a szerződést hosszabb időszakra köthetjük meg velük. Ez akkor okoz gondot, hogy ha nem sikerül a magasabb osztályban maradni, hiszen akkor lesznek olyan szerződések, melyeket fel kell bontani. Ez Dunaújvárosban is bekövetkezett. Élő szerződéseket kellet felbontanunk, ráadásul olyan külföldi játékost is el kellett bocsátanunk, akire számítottunk volna. Ezzel most meg kell birkóznunk. Számunkra nagyon fontos az MLSZ-től kapott támogatás, ami a finanszírozásunkban jelentős összeget tesz ki. Ehhez be kell tartanunk az általuk támasztott feltételeket. A fent említett tényezők jelentősen befolyásolták a jelenlegi játékoskeret kialakítását.

– Mivel három fiatalnak a kezdőcsapatban kell lennie, így csupán nyolc tapasztaltabb lehet ott. Ezt hogyan bírja el csapatunk?

– Ez nem csak nekünk, hanem a teljes szakmának is kihívást jelent. De mi ezt az irányt választjuk. Nyílván ezt a vezetőedzőnek is be kell tartania a klub gazdasági stabilitásának megőrzése érdekében. Ezt egyeztettük vele, melyet el is fogadott. A nehézségeket fokozta azoknak a meghatározó játékosoknak a távozása, akik az NB I-ben, vagy külföldön szerettetek volna játszani. Ez részükről szakmailag természetes, érthető, viszont itt élő szerződések voltak, melyekkel foglalkozni kellett. Ki kellett alakítani azt a szemléletet, hogy ki távozhat és ki nem, hiszen a célkitűzésünk továbbra is az, hogy szeretnénk visszakerülni az NB I-be, de minimálisan az első hatba. Ez azonban nem mehet úgy, hogy veszélyeztetjük a klub gazdasági stabilitását, hosszú távú működtetését. Nagyon fontos lesz az utánpótlásunk nevelését úgy alakítanunk, hogy pár éven belül onnan minőségi labdarúgók kerüljenek a felnőtt csapathoz.

– Nehezen indult el a szezon, de mit várhatunk a folytatástól?

– Meg kellett erősítenünk és gyorsítanunk a védelmünket, mely most megtörtént. Ha az NB II mezőnyét vizsgáljuk, akkor azt mondhatjuk, hogy a játékoskeret összességét tekintve nekünk van a legtöbb NB I-es mérkőzést játszott futballistánk, így a kezdő tizenegyben lévő nyolc rutinos játékosnak a három fiatalt el kell bírnia. Ennek összerakása azonban komoly feladat, de megfelelő hozzáállással az őszi szezon végére szűkíteni kell a távolságot az éllovasokhoz képest. Mindenkinek el kell hinnie, hogy vissza tudunk jutni az első osztályba.

– A hosszú távú működéshez kellenek-e újabb támogatók?

– Az NB I-ből való kiesés következményeként vesztettünk szponzort, így ahhoz, hogy a klub több évre tudjon tervezni, szükségünk van újabb támogatókra. Az első lépés, hogy az MLSZ-től kapható bevételek maximumát megkapjuk, de emellett egyéb, a labdarúgást támogatni kívánó gazdasági szereplők bevonásával növelni kell bevételeinket. Ez elkerülhetetlen ahhoz, hogy olyan utánpótlás játékosaink legyenek, akikre felnőtt korban is számíthatunk.