A csütörtöki napon a Nemzeti Sport Online-on megjelent „Érdemesebb lesz játékosokat nevelni, mint vásárolni” – pénzmozgás az utánpótlásban; című cikkben Osztermájer Gábor a Paks FC utánpótlás-vezetője a következőt nyilatkozta:

,,Szintén megtörtént, hogy a tőlünk nem messze lévő klub négy U17-es játékosa eldöntötte, a Paksba akar igazolni. Mindannyian erősítést jelentettek volna, hajlandóak lettünk volna kifizetni mindegyikőjükért a maximális összeget. A felkészülés kezdetétől a mai napig velünk tréningeznek. Azt gondoltuk, át tudjuk igazolni őket, azonban klubjuk nem bólintott rá az átigazolásra, még úgy sem, hogy az MLSZ által meghatározott magas díjat kifizettük volna. A gyerekek nem akarnak visszamenni, mert nem érezték jól magukat ott, de futballozni szeretnének. A szülők fel vannak háborodva, hogy fordulhat elő, hogy amatőr utánpótlás szinten korlátozzák tizenhat éves gyerekek játékjogát.”

A mondatok klubunkra vonatkoztak, ezért Bita László technikai vezető kérdeztük az esetről:

Mi a véleményed Osztermájer Gábor nyilatkozatáról?

Az utánpótlásban szereplő gyerekek az MLSZ szabályozása szerint amatőr U14-U19-es korosztályoknál nyáron július- 1-től – 31-ig volt klubjuk beleegyezése nélkül szabadon átigazolhatnak abba az egyesületbe, amelybe folytatni szeretnék pályafutásukat. Az új sportszervezetnek a szabályzat szerinti, meghatározott Működési költségtérítést kell kifizetnie a játékos régi klubja felé. Így Osztermájer Gábor nyilatkozata nem helytálló, hiszen július 31.-ig a Dunaújváros PASE-nak semmilyen beleegyezését nem kellett adnia a játékosok átigazolásához. Miért nem igazolták át őket ebben az időszakban? Augusztus 1-től – 31-ig a játékos átigazolható amennyiben az átadó sportszervezet hozzájárul az átigazoláshoz. Klubunkat, a Paks ebben az időszakban kereste meg és mi a szabályok adta lehetőséggel élve, nem járultunk hozzá az átigazoláshoz.

Miért nem?

Ennek több oka is van. Az első, hogy nem tartjuk szakmai előrelépésnek átigazolásukat. Fejlődésük, a paksi szintet nézve nálunk is biztosított. Az U17-es korosztályunk vezetőedzője Lőrincz Emil Pro licences edző, aki játékosként 37 szeres magyar válogatott is volt. Infrastruktúránk hasonló. Egyébként helyesbítenem kell ismét a paksi vezetőt, hiszen nem négy, hanem öt játékos átigazolásához kért hozzájárulást egyesülete. Az egyik játékosnak mivel a jövőben nem számítottunk játékára, természetesen engedélyeztük a klubváltást. Továbbá a gyerekeket nem magasabb korosztályok egyikébe az U19-be vagy az NB-I-be igazolnák, hanem egyszerűen a Paksnak nincs meg létszámában ez a korosztálya és mivel először Sárai György dunaújvárosi kötődésű edző kapta a megbízást, majd az ő Pécsre történő gyors távozása után Szellák Sándor szintén dunaújvárosi edző lett kinevezve, kézen fekvő lehetett, hogy Dunaújvárosból töltsék fel a keretet.

Ráadásul a 2016/17-es évadtól az MLSZ új utánpótlás versenyeztetési rendszert vezetett be. El kell mondanom, hogy az elmúlt szezonban a másodosztályban mind az U17-es és U19-es korosztályban megnyertük a bajnokságot, azonban a valamilyen számítások alapján történő besorolás után csak a harmadosztályba kerültünk. Célunk volt, hogy idei évben U17-es csapatunk által felkerüljünk a másodosztályba, amely további két korosztály az U16 és U19 feljutását is eredményezné. Erről valószínűleg lemondhatunk a négy játékos hiányában, ami szakmai illetve gazdasági hátrányt is jelenthet számunkra.

Gazdasági hátrányt?

Igen, hiszen a TAO-s támogatások összege jelentősen növekszik, ha egy klub utánpótlás korosztályai magasabb osztályban szerepelnek.  Ami jelenleg hátrányunk a Pakshoz képest, hogy korosztályos csapatai másodosztályúak, felnőtt csapata pedig első osztályú, míg a mi klubunké U17-től a felnőttekig harmadosztályú, de célunk, hogy néhány éven belül ismét legalább a másodosztály tagjai legyünk minden korosztályban. Mi dunaújvárosiak vagyunk és  elsősorban dunaújvárosi labdarúgókkal akarunk sikeresek lenni. Ezért utánpótlás játékosainknak is azt a szemléletet szeretnénk nevelni, hogy legyenek felnőtt labdarúgók először Dunaújvárosban. A legjobbak teljesítményük alapján már igen fiatalon bekerülhetnek az első keretbe. Bizonyítsák ott is tehetségüket a felnőttek között és ha teljesítményükkel kinőnék minket akkor megalapozott lehet egy klubváltás. Jelenlegi felnőtt csapatunk – a bajnokság első öt fordulóját nézve – hat dunaújvárosi játékossal lépett pályára. Összesen a huszonhármas keretünkben kilenc dunaújvárosi és még öt saját nevelésű játékos van.

Tehát tényleg  „Érdemesebb lesz játékosokat nevelni, mint vásárolni”, mi próbáljuk ezt a szemléletet követni!

nevtelen