Legfiatalabb és egyik legtehetségesebb utánpótlásedzőnkkel Éliás Zsolttal készítettünk interjút.

Hogyan telt a felkészülési időszak?

A rövid téli szünetet követően, már január 5-én megkezdtük a felkészülést. Hasznos időszak volt, de sajnos sok játékosom betegeskedett, így nem tudtuk megvalósítani teljes mértékben azt a munkát, amit elterveztem.

Mit vár az U14-es korosztálytól a tavaszi szezonban?

Klubunkban az U14-es korosztályban – keretünk egy része egy évvel fiatalabb – az eredményesség nem fő szempont. Sokkal fontosabb, hogy a gyerekeket kezdjük el megtanítani a nagypályás focira. Ez többek között azt jelenti, hogy már különböző taktikai elemeket veszünk mind védekezésben, mind támadásban. Ezek mellett a fizikai felkészítés is nagyobb hangsúlyt kap. Nagyon fontosnak tartom, hogy olyan játékosokat tudjak továbbadni a következő edzőjüknek, akik már tisztában vannak a korosztályuk tudnivalóival.

Mit gondol, mi kell ahhoz, hogy valakiből profi labdarúgó legyen felnőttként?

Ez egy nagyon összetett kérdés. Elsősorban mentálisan, akaratban legyen nagyon erős a gyerek. Ezeket a játékosokat sokkal könnyebb megtanítani a futballra. Ha ez az erény hiányzik, véleményem szerint nem lehet valaki profi labdarúgó. Ide tartozik az alázat és a szorgalom is. Sajnos a mai fiatalok közül, nagyon kevesen rendelkeznek ezekkel a tulajdonságokkal… Természetesen szükséges tehetség és szerencse is. Ha ezek a dolgok passzolnak egymáshoz, akkor valaki eljuthat álmai megvalósításához. De ezért, nap mint nap, gyakorolni, tenni kell! Nem csak beszélni róla….

Mi a véleménye az újjáalakult felnőtt csapatunkról?

Egyik szemem sírt, mikor kiestünk előbb az első, majd a másodosztályból is. De a klub hozzá nyúlt a fiatalokhoz, azokhoz a fiatalokhoz, akik kötődnek Dunaújvároshoz vagy évek óta itt nevelődnek az utánpótlásban.  Azt hiszem, aki látja a mérkőzéseket, nem vitatja, nagyon jó döntés volt ez a szakvezetés részéről. Ezek a helyi kötődésű srácok kiegészülve az idősebbekkel, hétről-hétre bizonyítják, hogy van értelme a munkánknak, van értelme az egyesület utánpótlás nevelésének. Ezért arra bíztatok, minden labdarúgást szerető dunaújvárosit, hogy a stadionban nézze meg ezeket a fiatalokat és szurkoljon csapatunknak.

P2240005

P2240008