Dobos Áronnal interjút készített az NB3foci.hu. 

16 éves, az NB3-ban 11 gólnál és 11 gólpassznál jár. Interjú Dobos Áronnal a Dunaújváros játékosával

Szombaton az egyik kiesőjelölt otthonába látogattatok. Melyik poszton jutottál szóhoz és milyen feladatot kaptál vezetőedződtől (édesapádtól)?

– Többnyire visszavont támadóként, illetve támadóként szoktam játszani és ez a mostani hétvégén sem történt másképp. Ezen a poszton elsősorban olyan megoldásokat várnak el tőlem, amelyekkel a saját javunkra tudjuk fordítani a mérkőzést. Gondolok itt a pontos utolsó passzokra vagy éppenséggel egy jó kiugratásra, de idetartozik a gólszerzés is. Ezek a legfőbb feladataim, de természetesen minden mérkőzésen kapok olyan edzői utasításokat, amelyek az adott taktikához vonatkoznak. Ezeket be kell tartani, hogy sikeresek lehessünk.

Négyszer találtatok a gyóniak hálójába, a középső két gólt te szerezted. Miként történt?

– Az első gólomat Tóth Ákos nagyszerű kiugratását követően szereztem. A duplázást jelentő találatnál pedig Tóth Tibor lekészítését sikerült a hálóba juttatnom. Ezenkívül két gólpasszt is kiosztottam. Az első egy mélységi indításból, a második pedig egy oldalsó bepassz után történt.

16 évesen ez az első bajnoki éved a felnőttek között. Eddig az összes mérkőzésen játszottál, melyeken 11-szer találtál be az ellenfelek hálójába. Miként értékeled ezt az időszakot?

– 16 éves korom ellenére sikerült a teljesítményemmel egy olyan szerepet kivívni, ami mindenképpen pozitív. 11 gólom mellett 11 gólpasszt is adtam társaimnak a szezon eddigi részében. A megkezdett úton szeretnék továbbmenni, viszont helyén kell kezelni a sikereket. Rengeteget kell még dolgoznom ahhoz, hogy ennél magasabb osztályban is sikerüljön ilyen mutatókat produkálni. De fiatal vagyok, még előttem a karrierem, úgy hogy azon leszek, hogy minél messzebbre jussak.

Milyennek értékeled az NB3 színvonalát, hogy látod, mennyire segíti elő egy fiatal játékos fejlődését?

– Az utánpótlás bajnokságokhoz képest a fizikai különbség a legszembetűnőbb, de már az első évben rengeteget fejlődtem. Emellett a nagyobb nyomást is el kell viselni mivel mégiscsak felnőtt mezőnyről van szó, ahol a győzelem a legfontosabb. Nagyszerű lépcsőfoknak értékelem az NB3-at, mely jól felkészít a magasabb szintű labdarúgásra.

Dunaújvárosban ismét egy remek csapat kezd összeállni, amely a következő bajnoki évben minden bizonnyal harcban lesz majd a bajnoki címért. Egyelőre itt tervezed a jövődet?

Jól érzem magam Dunaújvárosban, rengeteget köszönhetek ennek a klubnak. Úgy érzem, megérdemelné ez a csapat és az itt dolgozó emberek, hogy legalább eggyel magasabb osztályban az NB II-ben szerepeljünk, de ehhez még több téren fejlődnünk kell. Nincs messze, hogy ténylegesen bejelentkezhessünk a bajnoki címért zajló harcba. Visszatérve rám, nyilván minden játékos szeretne minél magasabb osztályban szerepelni, vannak nagyon komoly ajánlataim az NB I-ből, de a legjobb döntést szeretném meghozni, ami segíti a további fejlődésemet.

Korábban már meghívást kaptál a különböző korosztályos válogatottakba, nemrégiben pedig az U17-es csapatban húzhattad magadra a nemzetiszínű mezt. Hosszabb távon milyen céljaid vannak a labdarúgásban?

– Szeretnék legalább az NB1-be eljutni és aztán stabil első osztályú játékos lenni. Az az álmom, hogy egyszer egy nyugat-európai egyesületnél focizhassak. Nagyszerű lenne, ha sikerülne ezt megvalósítanom. 

6