Az idei nyáron új kezekbe került utánpótlásunk: Varga Balázs személyében egy rendkívül sikerorientált, alapos és kitartó szakember vállalta azt, hogy igazgatja futballpalántáinkat. Együttesünk Szakmai Igazgatója honlapunk kérdéseire válaszolt.

Nyáron vetted át az irányítást az utánpótlásunkban. Hogyan értékelnéd az őszi teljesítményeket?
A legnagyobb előrelépést az U14-U15-ös korosztályú csapataink tették meg. Gyalus Zoltán kiváló munkát végzett a játékosokkal, sokat fejlődtek a gyerekek játékban és egyénileg is. Megvan a lehetőségünk az U15-ös korosztállyal olyan helyen végezni, ami akár feljutást is érhet. Ez különösen nagy teljesítmény lenne. A legmagasabb szinten versenyző csapataink közül meglepetést okozott Éliás Zsolt U16-os korosztálya. Több jobb lehetőséggel bíró ellenfelet sikerült legyőzniük vagy pontot szerezni ellenük és hétről-hétre látszott a gyerekeken a változás. Érezni rajtuk, hogy mindent megtesznek annak érdekében, hogy komoly szintű labdarúgókká váljanak. U17-es csapatunk felemás félszezont produkált. Ez annak is tudható be, hogy sok új játékost kellett a csapatba építeni, valamint edzőváltáson is átesett a társaság. Meglátásom szerint jelenleg klubunk legerősebb csapatáról beszélünk, akikben jóval több van és a mérkőzések ezt meg is mutatták, hiszen pár kivétellel minden mérkőzésen voltak győzelmi esélyek. Mentálisan mindenképpen meg kell erősödnie a játékosoknak és sokkal koncentráltabbnak kell lenni az éles helyzetekben. Én hiszek a játékosokban és mindenben a segítségükre leszünk a folytatásban is. U19-es csapatunk az elvárások alatt teljesített. Többen az első csapat keretéhez tartoznak és többen edzhettek fent nap, mint nap az NB III-as csapattal, ami véleményem szerint nagy lehetőség a játékosok számára. Klubunk egyik alapfilozófiája és koncepciója, hogy a tehetséges játékosokat bátran beépítjük a felnőttek közé. Viszont az őszi szerepléssel és hozzáállással nem voltam elégedett, amiről többször is beszéltünk a játékosokkal. Nagyobb fegyelemre és koncentráltabb játékra lesz szükség a folytatásban ennél a korosztálynál.

– Miben éreztél hiányosságot amiben fejlődni kellett rövid időn belül?
– A legfontosabb feladatnak a pressing elleni játéknak a folyamatos tanulását tartom. A kis korosztályokban a képzésben is változtatnunk kellett és még kell is apróbb lépéseket tennünk. Minél hamarabb komolyabb szintű mérkőzésekre kell vinni a gyerekeket és napi szinten a mai modern futballnak megfelelően állandó nyomás alatt kell edzeni.

– Milyen hosszú távú célokat tudsz kitűzni utánpótlásunk elé?
– A következő években kitartóan folytatnunk kell a nyáron megkezdett szakmai munkát, aminek meg lesz az eredménye. A régióból a lehetőségeink szerint a legtehetségesebb játékosokat be kell hoznunk a klubhoz és folytatnunk kell a játékosok beépítését az első csapatba. Úgy látom, hogy a fent versenyző korosztályainkban minden csapatban van több (4-5-6) olyan játékos, akinek reális esélye van minimum az első csapatunk standard tagjává válni. Ezek lehetnek a legfőbb céljaink a következő időszakban.

– Milyen úton halad utánpótlásunk?
– A szakmai út megvan, ahogy már említettem. Az alsó korosztályokban szeretném a téltől megerősíteni a stábot, hogy több edző dolgozhasson egy edzésen belül a gyerekekkel, így a meghatározott periodizációs ciklusokon belül sokkal hatékonyabbak leszünk. A felső korosztályokban hasonlóan gondolkodva kiegészülve az erőnléti edzővel biztos vagyok benne, hogy minőségben fogunk előrelépni.

Köszönjük Balázs, további sikeres munkát kívánunk!

Utánpótlás edzőinket is természetesen megszólítjuk, úgyhogy érdemes lesz követni oldalainkat.

Kellemes Ünnepeket Kívánunk!

Hajrá Dunaújváros!