Már a jövőre koncentrál Varga Balázs, felnőtt együttesünk vezetőedzője. Tegnap délelőtt honlapunk kérdéseire válaszolt, ahol több témát is érintett a szakember. 

Nehéz, mondhatni zaklatott szezon végén vetted át csapatot, hogyan láttad összképében a 2020/21-es szezon teljesítményét?

– Tavaly nyáron én még kívülről szemléltem a csapat edzéseit, s mérkőzéseit. A keret nagyon szűk volt, sok alapember távozott és kevés idő alatt kellett az érkezőket is beépíteni: a folytonos vereségek, pontvesztések szerintem ennek tudhatóak be, de nem szeretném más munkáját értékelni. Jakab Elek vezetésével úgy érzem, hogy jó úton indult el a csapat, viszont több sérülés- és hullámvölgy nehezítette meg az együttes dolgát. Szerintem a játékosok önbizalmának elvesztésével volt a legnagyobb probléma. Az utolsó fordulókban viszont a csapatom megmutatta, hogy igazán mire képes és nagyszerű sikereket értünk el.

Amikor kineveztek vezetőedzőnek, mit tartottál a legnagyobb feladatodnak?

– Mentálisan meg kellett erősíteni a csapatot, ez nem is volt kérdés. Egyénileg jó játékosok alkotják a keretünket, szakmai szemmel sokaknak érthetetlen volt a gyenge szereplés. Legnagyobb feladatomnak mégis a játékfilozófiánk és felfogásunk megváltoztatását mondanám. Tudni kell, hogy egy-egy játék- és taktikai elem beépítése nem két-három hét, hanem több hónap. A kezdet nehéz volt, először egy döntetlen, majd egy vereség következett: nem estünk kétségbe, ugyanis tudtuk, hogy együtt bármire képesek vagyunk. A klubtörténelemben először sikerült legyőznünk azt az Iváncsát, aki később bajnok is lett. A megyei rangadó után sikerült nyernünk idegenben a Honvéd ellen, majd hazai pályán a Vácot vertük meg: elértük a célt amit a vezetőség kitűzött elénk, bent maradtunk a harmadosztályban!

Utánpótlás szakmai igazgató is vagy, hogyan látod a fiatalok helyzetét Dunaújvárosban?

– Sokszor említjük őket, de mégis büszkék lehetünk Dobos Áronra és Kovács Barnabásra is: alázatosan dolgoztak azért, hogy tizenhat évesen már alapemberek legyenek az első csapatnál. Mindenki előtt jó példa a két sportember, de bízok abban, hogy ez a névsor csak nőni és nőni fog, ugyanis tehetséges, eltökélt utánpótlásjátékosokkal rendelkezünk. Varga Zsombor és Kökény Dorián is jó teljesítménnyel segítette a felnőtt csapatot, bátrak és határozottak voltak, s ezt a futball meg is követeli mindenkitől.

Mit vársz a 2021/22-es szezontól?

– Azzal kezdeném, hogy a keretben lesznek személyi változások, az érkezőkről és a távozókról sem szeretnék egyelőre beszélni. Június 21. –én kezd a csapat, először a fizikai felméréseken lesz a hangsúly, amit Horváth Tibor fog elvégezni a csapattal. Tibi személyében egy nagyon komoly szakembert ismerhettünk meg, hosszú távon a siker kulcsa lehet az ő munkája. Több felkészülési mérkőzést is fogunk játszani, ezeknek a célja az, hogy a játékunk alapjait lerakjuk, illetve tovább fejlesszük. A célokról konkrétan még nem esett szó, sikerorientált edzőnek tartom magam, így azt mondanám, hogy szeretnék az élmezőnyben végezni a csapatommal.

 

Köszönjük szépen, eredményes szezont kívánunk!

Hajrá Dunaújváros!